Bemutatkozás

1987-ben kaptam életem első puliját, Tengerdi-Házi Morgót, majd Morgó mellé párnak két évvel később Diófástelki Híröst, aki számomra a mai napig a tökéletes szuka. Tengerdi-Házi MorgóAzt, hogy életem a pulik miatt gyökeresen megváltozott, neki köszönhetem. Ma Budapest mellett, Maglódon élünk, puli tenyészetem miatt feladtuk a Mátyásföldi otthonunkat, mert a népes puli családnak a Mátyásföldi udvar kicsinek bizonyult.

Szerencsés voltam, hogy a tenyésztést rögtön egy ilyen szukával /Hirös/ kezdhettem, aki nem csak szép volt, de az utódjai is klasszis kutyák lettek. Így mindjárt az első alomból Hunor és Héra majd a következő alomból Ivó és Írisz, mind kitűnő küllemű és nagyon jó idegrendszerű, utódjaik szintén a fajta kiemelkedő egyedei lettek.

Hosszú éveken át tenyészetemben csak a fekete szín fordult elő. Majd 1997-ben engedélyt kértem Kalácsos Sutyi és Gyálhatári Gold fekete x fehér párosítására, melyből kiváló egyedek születtek, egyedül álló szurokfekete pigmenttel, nagyon jó szerkezetű, mély fekete szőrzettel. SzínváltozatokKésőbb a maszkos fakó szín tenyésztése nagy kihívást jelentett és Szentmihályi-Szabó Gréti szukám és Csávai Nimród párosításából megszületett Szentmihályi-Szabó Eper maszkos fakó szukám.

Soós Józsitól megkaptam életem első fehér puliját, Kalácsos Orsit, majd 2002-ben Orsi, és Juhászbarát Áldás párosításából született a kennelemben az első fehér alom.

Elmondhatom, hogy a puli színváltozataival is foglalkoztam, de ma úgy látom az ember foglalkozzon egy színnel, de azt csak tisztán, másik színnel nem keverve tenyéssze. Jelenleg egyre ritkább az a vérvonal, amelyikről elmondhatjuk, hogy csak fekete ősökkel rendelkezik. Tenyészetemben minden alomban csak fekete kölykök születnek.

Világgyőztes: Szentmihályi-Szabó PamacsPulijaimmal kezdettől fogva részt vettem a Világ, Európa, és a hazai kiállításokon, ahol számtalan sikert értünk el. 8 Világ győztes, 5 Európa győztes, számtalan Interchampion pulit neveltem a több mint 20 év alatt.

A tenyésztői munkám során nagyon fontosnak tartom a kölykök felnevelését, majd a gazda megválasztását. Kölyök kiválasztásánál a fejre figyelek a legjobban, mert számomra a széles koponya, rövid arcorri rész követelmény.

Tenyésztési célom: a kiváló típusú, jó idegrendszerű, élénk vérmérsékletű, egészséges puli tenyésztése. Tenyésztésbevétel előtt fontosnak tartom a diszplázia szűrést. Kennelemben csak több generáción át saját tenyésztésű pulikat tartok. Párosításoknál mindig keresem a régi vérvonalból származó kanokat, mert nagyon fontos számomra, hogy az általam tenyésztett pulik a 70-80-as évek kvadratikus, nagy tömegű erős szerkezetű zsinóros szőrzetű pulikat képviseljék.

A MEOE 2001-ben indított bírói tanfolyamán sikeres bírói vizsgát tettem. Bírói munkám során a fajta érdekében nagy hangsúlyt fordítok az anatómiára és a típusra.

Az 1999-ben megalakult önálló Hungária Puli Klubnak a harmadik ciklusban vagyok az elnöke. A klubbért, a fajtáért végzett munkán túl a puli kapcsán kialakult barátságok, kapcsolatok számomra óriási jelentőséggel bírnak.